Riblja čorba

Alas
dodatak_alas

Riblja čorba na Horgoški način. Za kuvanje riblje čorbe preporučujemo Dodatak jelima ALAS.

Sastojci:

 1. 2,5 do 3kg šarana
 2. 1,5kg deverike
 3. 1kg štuke
 4. 1,5kg babuške
 5. 1 do 1,5kg mešane zeleni: peršun, šargarepa
 6. 6 osrednjih glavica luka
 7. 2 Dodatka jelima ALAS – Vitamin Horgoš
 8. 2 supene kašike Horgoškog začina
 9. 1 kafena kašičica bibera Vitamin Horgoš
 10. 1 supena kašika sirćeta
 11. ½ L kuvanog paradajza
 12. 4 do 5 listića lorbera
 13. Ljute Horgoške paprike po želji

Priprema:

 1. Kao što smo rekli na početku, ovo je količina od 25L riblje čorbe, tako da će vam biti potreban i veliki lonac te zapremine. Sve vreme pripreme, lonac je bez poklopca. Poklopac će nam trebati tek po završetku pripreme, da poklopimo čorbu dok se hladi.
 2. Ribu pažljivo očistiti od krljušti, izvaditi iznutrice, odseći glave i odstraniti škrge. Prilikom vađenja iznutrica, voditi računa da se ne probuši žučna kesa, jer ako do toga dođe, sadržaj žučne kese će se izliti i pokvariti ukus ribe. Očišćenu ribu staviti u vodu koja je prethodno posoljena sa 2 supene kašike soli i dodata joj je jedna čašica za rakiju sirćeta. Ostaviti ribu da stoji minimalno sat vremena u tako pripremljenoj vodi.
 3. Zelen, šargarepu i luk, očistiti i samleti u mašini za mlevenje mesa. Dobijenu masu staviti u šerpu, sipati 1 čašu od jogurta ulja i dinstati sve dok smeša dobro ne omekša. Mešati povremeno i voditi računa da ne zagori.
 4. Dok se se smeša od povrća dinsta, staviti babušku i deveriku u prokuvanu vodu u kojoj je dodato dve supene kašike soli i dve supene kašike sirćeta. Ribu držati u ključaloj vodi max. 7 min da se ne bi raspala. Nakon kuvanja, babušku i deveriku ohladiti, očistiti od kostiju i samleti u mašini za mlevenje mesa na sitnijoj rešetci.
 5. U smešu od povrća koja se dobro prodinstala sipati 5L vode i dodati dva Dodatka jelima ALAS – Vitamin Horgoš, 2 supene kašike Horgoškog začina, ljute Horgoške paprike po želji, supenu kašiku sirćeta, kafenu kašikicu bibera Vitamin Horgoš, 4 do 5 listića lorbera i pola litre kuvanog paradajza. To sve ostaviti da prokuva pola sata.
 6. Samlevenu ribu razmutiti u činiji sa hladnom vodom dok ne postane homogena smeša. Dodati tu smešu u smešu od povrća i začina koja je kuvala pola sata. Dodati vode do ukupne potrebne količine za riblju čorbu i kuvati sve zajedno dok ne provri.
 7. Nakon što je sve provrilo ubacujemo isečene komade ribe i kuvamo sve zajedno u ključaloj vodi dok riba ne ispliva na površinu. Kada riba ispliva na površinu čorba je gotova.
 8. Čorba može odmah da se služi vrela, a ako planiramo da je služimo kasnije, ostaviti je na hladnom mestu poklopljenu da se ohladi. Kada je čorba skroz ohlađena, staviti je u frižider. Prilikom kasnijeg služenja, čorbu podgrevati samo u količini koja će se potrošiti, ne podgrevati celu količinu.

Prijatno!