Punjene paprike

Paprika i sarma
dodatak_sarma

Punjene paprike, tradicionalno jelo, umetnost na stolu.

Sastojci:

  1. Dodatak jelima – Paprika i sarma Vitamin Horgoš
  2. 4 babure
  3. 600 g mlevenog junećeg mesa (dva puta mleveno)
  4. 2 praziluka
  5. 2 glavice crvenog luka
  6. prirodni paradajz sos ili konzerva Pelata
  7. čeri paradajz za ukras
  8. 2 manje tikvice
  9. veza peršuna

Priprema:

  1. Luk i praziluk se usitne na najmanje komadiće (ja praktikujem često i primenu “secka” u ove svrhe, na malo vode (bez ulja) se dinstaju dok se sasvim ne opuste, doda se mleveno meso, doda se Dodatak jelima -Paprika i sarma, malo se doda Horgoške paprike (ljute ko voli), a pred kraj dinstanja, kad je meso već potpuno termički obrađeno, doda se isitnjen peršun.
  2. Tikvice se očiste i preseku na pola. Babure se pune sadržajem, pokriju se paradajzom ili čeri paradajzom presečenim na pola (obavezno se ukloni zeleni deo gde je bila drška).
  3. Stave se u posudu, između babura se stave tikvice i prelije se sve sa sokom od paradajza ili pelatom razblaženim vodom. Kuvaju se dok babura ne omekša. Ja ih ne zapečem u rerni, ali ko voli može.

Prijatno!